Обръщения на Областния управител

 

ОБРЪЩЕНИЕ - 05 ОКТОМВРИ 2018 г.

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.
Скъпи учители,
Приемете най-сърдечни поздрави по случай 5 октомври – Международен ден на учителя!
На този ден отдаваме своята признателност към вас, които сте посветили живота си на обучението и възпитанието на децата ни, за да станат те достойни граждани на България и Европа. Затова за нас е чест и привилегия  да ви приветстваме и най-искрено да ви пожелаем здраве, много човешки радости и професионални успехи. Да си учител не е просто професия. Да си учител е призвание, орис, съдба. Защото учителят трябва да създаде от малкото неуко дете личност.
Продължавайте да носите в сърцата си огъня на възрожденското родолюбие и да дарявате на децата ни образованост с български дух и европейски измерения!
На днешния ден Организацията на обединените нации приканва всеки човек по света да отдели минута и да си спомни, с любов и признателност, как учителят е променил за добро неговия живот.
Честит празник!

ОБРЪЩЕНИЕ - 24 МАЙ 2018 г.

Уважаеми госпожи и господа,
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Най-древният, най-спонтанният, най-красивият български празник. Да ни е честит вовеки – докато има на земята българи, които се вълнуват просълзени, когато в пролетната утрин чуват детските гласчета:
Върви, народе възродени,към светла бъднина върви!
Честит празник!
Стоян Пасев
Областен управител на област
с административен център Варна

ОБРЪЩЕНИЕ - 03 МАРТ 2018 г.

3 март – Националния  празник  на  Република  България

Трети март е празник на една историческа победа!
Незабравима дата, дата свещена, изстрадана, чакана столетия!
На този тържествен ден заставаме до всички родолюбиви българи и с благодарност и признателност отдаваме почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.
Нека посрещнем националния празник на страната ни с вяра в силата на българския дух. Наш морален дълг е с гордост и увереност да отстояваме на предизвикателствата на нашето съвремие.
Желая на всички жители на област Варна добро здраве и силен патриотичен дух!
Честит празник!

СТОЯН ПАСЕВ
Областен управител на област
с административен център Варна