Областен управител на област
с административен център Варна:

Марио Смърков

Тел. 052 688 222
Факс. 052 632365
по- подробно.

Новини: 30.07.2021г.

Редовно годишно заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата за област Варна.

На 30. 07. 2021г. от 9. 00 ч. в сградата на Областна администрация Варна се проведе второ редовно годишно заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата за област Варна.На състоялото се заседание активно участие взеха и представители на ДАБДП чрез осъществяване на видеоконферентна връзка.Бяха докладвани и обсъдени важни теми, свързани с проблематиката на безопасността на движението по пътищата като: предприети мерки по „Координация и взаимодействие между стопаните на пътища (общини и ОПУ) с ОДМВР, с цел съвместни действия по подобряване безопасността на пътната инфраструктура“; предприети мерки по „Извършване на огледи на състоянието на пътната инфраструктура, съвместно преди настъпване на летния сезон, началото на учебната година, преди началото и след края на зимния сезон“; предприети мерки по „Координация и взаимодействие между стопаните на пътища (общини и ОПУ) с ОДМВР, с цел съвместни действия по подобряване безопасността на пътната инфраструктура“. Обсъдени бяха обществено значими въпроси, свързани с предприемането на навременни мерки за обезопасяване на интензивния смесен поток на движение по Крайбрежна алея Варна с цел предотвратяване на възможностите за настъпване на ПТП, както и теми, свързани с установяване на реалното техническо и експлоатационно състояние на Аспарухов мост, в това число набелязване на мерките, които предстоят да бъдат предприети за подобряване на организацията на движението, намаляване рисковете за настъпване на ПТП и възложените дейности по проектирането на строително – ремонтните дейности на съоръжението. Председателят на Областната комисия – г-н Георги Георгиев благодари на присъстващите членове на заседанието и на представителите на ДАБДП за оказаното съдействие и предоставената информация, данни и идеи, и обеща пълно съдействие и подкрепа за успешното реализиране на всички мерки, по които предстои да има изпълнение.

Новини: 28.07.2021г.

Заседание на областния кризисен щаб във връзка с мерки за ограничаване на вирус COVID-19 на територията на област Варна се проведе в областна администрация.

Заседание на областния кризисен щаб във връзка с мерки за ограничаване на вирус COVID-19 на територията на област Варна се проведе на 28 юли в Заседателната зала на Областна администрация – Варна.
Причината за свикване на щаба  е новата заповед на министъра на здравеопазването  №РД-01-616/22.07.2021г. за необходимостта от създаването на алгоритъм за действие при усложняване на противоепидемичната обстановка, посочи при откриването на срещата областният управител Марио Смърков.
По време на заседанието д-р Дочка Михайлова, началник на РЗИ Варна запозна присъстващите с Националния план за действие за справяне с пандемията от SARS-CоV-2. Планът е публикуван на сайтовете на Министерство на здравеопазването  и на РЗИ Варна и е достъпен за всички, посочи д-р Михайлова. По думите й, на настоящия етап проблем представлява разпространението на варианта  Делта в Европа. Прогнозата е този вариант да стане доминиращ  и в края на  тази година да бъде 90%  в Европейския съюз. На национално ниво, съгласно плана за ваксинация, ваксините се прилагат безплатно, имунизациите се осъществяваха до м . март 2021г.  по определени групи, след този период има свободен достъп до желаните ваксини за цялото население. По отношение на ваксинирането д-р Михайлова обяви, че се разкрива още един временен имунизационен пункт, който ще работи в Гранд Мол – Варна  с налични всички видове ваксини
На заседанието беше отчетено, че е създадена е добра организация за справяне с пандемията, включени са общопрактикуващите лекари, Центъра за спешна медицинска помощ, медицински центрове. Акцент бяха и добрите взаимоотношения между институциите и екипите в тях. Всички присъстващи обявиха готовност за реакция на представляваните от тях институции и лечебни заведения при необходимост от въвеждане на допълнителните мерки при увеличение на заболеваемостта.
Към 9.00 часа на 28.07.2021г.  в лечебните заведения на област Варна има общо 23 заети  /22 за неинтензивно и 1 за интензивно/ и 61 свободни легла /55  за неинтензивно и 6 за интензивно/ за лечение . Всичко разкрити легла - 84-77 за неинтензивно и 7 за интензивно лечение. На територията на областта няма карантинирани деца и персонал в училищата и детскитезаведения. В заключение областният управител още веднъж припомни необходимостта да се разшири ваксинационната кампания, тя да се извършва  на принципа „Лице в лице“,  с акцент върху най-рискова група - хората над 60-те години, както и да се установи какъв е делът на младите хора, у които все още липсва желанието да се ваксинират, да се работи с тази група приоритетно. Започва и информационна кампания  за ваксиниране срещу COVID-19, при която доброволци на БЧК  и студенти от Медицинския университет ще раздават на минувачите информационни материали за ползата от ваксинирането.

Новини: 28.07.2021г.

Възможностите за задълбочаване на отношенията в областта на туризма и индустрията обсъдиха областният управител на Варненска област и посланика на Италия в България

Възможностите за задълбочаване на отношенията в областта на туризма и индустрията обсъдиха днес на среща в Областна администрация Варна посланикът на Италия в България, Нейно превъзходителство Джузепина Дзара и областният управител на Варненска област Марио Смърков.
В срещата участваха и заместник-областните управители,  г-жа Силвия Александрова и г-н Георги Георгиев, а Нейно превъзходителство беше придружена от г-н Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия във Варна. 
Н.Пр. Дзара, която в момента провежда първата си официална визита във Варна, благодари за гостоприемството и изрази увереност, че днешната среща ще постави добро начало за бъдещо партньорство в различни сфери за развитие. Нейно Превъзходителство отбеляза, че гр. Варна заема стратегическо място на Черно море и италианската общност става все по-интегрирана тук, по-голяма и активна. Подобряването на инфраструктурата в региона, възможностите за развитие на инвестиционни намерения  ще дадат допълнителен тласък на икономическите отношения с Италия, отбелязаха участниците в днешната среща. Коментирани бяха още възможностите за организиране на промоционални събития, свързани с туризма в България, чието провеждане да бъде предшествано от проучване за интереса на италианските граждани към страната ни и конкретно към варненския регион.
Със съдействието на почетното консулство във Варна може да бъдат осъществявани събития, насочени към промотиране на България и Италия и увеличаване обмена на туристи, провеждането на форуми в сферата на науката, изкуството и културата, посочи почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.
Нейно превъзходителство Джузепина Дзара изказа увереност, че със своите последователни и конкретни действия областният управител ще продължи създадените добри взаимоотношения на двете страни на регионално ниво. В края на срещата Областният управител на Варненска област Марио Смърков подари на Нейно превъзходителство Джузепина Дзара албум с репродукции на художника Борис Георгиев – варненец, чийто живот и творчество е силно свързан с Италия.


Телефони:| +359 52 688 222 | Факс: +359 52 632 365 | Звено за административно обслужване: +359 52 688 120 | e-office@vn.government.bg |
е-Контакти: governor@vn.government.bg | Официален адрес: www.vn.government.bg |
Адрес: гр. Варна, 9000, ул. "Преслав" № 26, Областна администрация Варна

Работно време на администрацията:
от 09.00ч. до 12.00ч. и от 12.30 до 17.30ч., Работно време на звеното за административно обслужване: от 09.00ч. до 17.30ч. без прекъсване