Областен управител на област
с административен център Варна:

Марио Смърков

Тел. 052 688 222
Факс. 052 632365
по- подробно.

Новини: 15.09.2021г.

15-ти септември  е денят, в  който  българските ученици  прекрачват училищния праг за започване на новата учебна година.  Ден изпълнен с усмивки, ден в който започва изграждането на всеки роден на територията на държавата България.

Уважаеми учители,
Скъпи ученици,
Поздравявам Ви най-сърдечно с началото на новата учебна година!
Първият учебен ден е един от най-тачените и обичани за всеки български гражданин празници. Макар и невписан в официалния календар, това е ден, в който всички заедно празнуваме стремежа към знание, духовност и просвещение.
Обръщам се към Вас, уважаеми учители, с дълбока признателност за Вашия благороден труд.
Благодаря Ви, че водите децата ни с любов и много търпение в необятната вселена на знанието!
Благодаря Ви за отдадеността и отговорността, с които предавате изконните български морални и духовни ценности на Вашите ученици!
Продължавайте да раздавате светлина и надежда на нашите деца, учете ги на мъдрост и доброта. Българското училище има нужда от Вашето разбиране от Вашата подкрепа. Бъдете все така истински и благородни във Вашето призвание!
Мили деца, пристъпвайки прага на Вашето училище поемете с отворено съзнание по дългия и вълнуващ път, водещ към знанието и науката. Обичайте и уважавайте своите учители! Бъдете вдъхновени и упорити, усърдни и амбициозни, съхранете жизнерадостта си, детското любопитство и усмивките си! Мечтайте и следвайте смело мечтите си! 
Нека новата учебна година бъде здрава, успешна и ползотворна за всички, да е изпълнена с прекрасни емоции и удовлетворение от стореното и наученото!
Честит празник и на добър час!

Марио Смърков
Областен управител на  Варнa

Новини: 02.09.2021г.

Във връзка с качен в интернет видеоклип, в който група младежи проникват в основното тяло на Паметника на българо-съветската дружба  е извършена проверка на място от служители на Областна администрация Варна.
Установено е, че всички входове са преградени и достъпът до вътрешността на паметника е ограничен. Изградената система за видеонаблюдение и системата  СОТ  функционират съобразно фабричните им технически характеристики.
След направената съпоставка между входа от видеоклипа и реално съществуващият вход се прави извод, че видеоклипът е сниман много преди месец август 2021г., тъй като ограничителната решетка е монтирана през месец юли 2020г.
Първото сигнално писмо  от Министерство на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР- Варна и Второ районно управление Варна за нерегламентиран достъп във вътрешността на Паметника на българо-съветската дружба  е  постъпило в Областна администрация Варна на 18.06.2020г. Взети са мерки за  ограничаване достъпа на външни лица. С цел превенция и предотвратяване на фатални инциденти са монтирани метални  ограждения и решетки на входа на  Паметника на българо-съветската дружба, които са налични и са в изправност към момента на настоящата проверка.

Новини: 09.08.2021г.

Областният управител свика среща по проблема със сметосъбирането във Варна

Областният управител Марио Смърков свика за понеделник среща с представители на Община Варна, Регионалната инспекция по околна среда и води и Регионалната здравна инспекция във Варна по проблема със сметопочистването и сметоизвозването и необходимостта от осуетяване на бъдещи негативни последствия за гражданите на Варна.
През последните два дни в областна администрация постъпиха сигнали за липсата на напредък при решаването на проблема, независимо от уверенията, изразени пред медиите от страна на общински служители.
По този повод вчера областният управител поиска от Община Варна информация за предприетите мерки от страна на администрацията.
Според писмото, изпратено от заместник-кмета на Община Варна Тодор Иванов, причина за възникналия проблем е аварирала сметопочистваща  техника. В тази връзка вчера – 5 август са били предоставени 7  допълнителни автомобили за събиране и транспортиране на отпадъци.
Заради слабости в работата на фирмата, с която е сключен договор за сметопочистване и сметоизвозване на територията на община Варна, за периода 6 юли – 5 август са били съставени 141 констативни протоколи за установени нередности и са наложени санкции за 117 495 лева, посочват още от Община Варна.
Целта на областния управител е да се коментира постигането на трайно решение проблема, недопускане на неговото повторно възникване, както и предотвратяване на негативни последствия за екологията и здравето на хората

Брифингът за журналисти ще бъде в 11.45 часа, днес 09.08.2021г. в сградата на Областна администрация Варна.
Телефони:| +359 52 688 222 | Факс: +359 52 632 365 | Звено за административно обслужване: +359 52 688 120 | e-office@vn.government.bg |
е-Контакти: governor@vn.government.bg | Официален адрес: www.vn.government.bg |
Адрес: гр. Варна, 9000, ул. "Преслав" № 26, Областна администрация Варна

Работно време на администрацията:
от 09.00ч. до 12.00ч. и от 12.30 до 17.30ч., Работно време на звеното за административно обслужване: от 09.00ч. до 17.30ч. без прекъсване