Областен управител на област
с административен център Варна:

Марио Смърков

Тел. 052 688 222
Факс. 052 632365
по- подробно.

Новини: 02.10.2021г.

Възможностите за  сътрудничество и развитие на двустранните отношения обсъдиха на среща областният управител на Варна Марио Смърков и посланикът на Индия в България.

На 2 октомври 2021г., ден в който се  отбелязва  в световен мащаб Международния ден на ненасилието и  годишнината от рождението на Бащата на индийската нация Махатма Ганди  по покана на областния управител на Варна, Марио Смърков  в Областна администрация Варна гостува Негово Превъзходителство Санджай Рама, посланик на Индия в България. Двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество и развитие на двустранните отношения между Индия и България.
Индийско-българските отношения винаги са били прекрасни, много топли и сърдечни, има дълбоко сходство между двата народа. За Индия България винаги е била приятел и  привлекателен пазар за индийските компании,  сподели Н. ПР. Санджай Рама. Българският бизнес може да се възползва от възможностите на огромния индийски пазар. Генералният консул подчерта, че можем да очакваме индийски инвестиции в област Варна  -откриване на завод за стомана и изрази готовност да  оказва съдействие  за увеличаване на инвеститорите в региона, както и желанието си да продължава да работи за сътрудничеството и взаимоотношенията във всички сфери, най-вече в областта на туризма и културата. Акцент в работата му в бъдеще ще бъде заздравяване на приятелството и контактите между двата народа, които поради разпространението на заболяемостта от Ковид-19 в световен мащаб бяха нарушени. Индия е с най-бързорастящата икономика, технологичен гигант с  най-младото население в света, всичко това предлага интересни възможности за България. Той сподели, че в България и във Варна има значително увеличаване на  ръстът  на индийските туристи. Н. ПР. Санджай Рама изказа своето възхищение от природата и красотата на планините Рила и Пирин и  изрази  желание и намерение да опознае много по-добре и по-подробно град Варна  и околностите.
Областният управител на Варна, Марио Смърков представи пред високия гост региона - икономическите възможности и природните забележителности на Варна и областта. Генералният консул беше впечатлен от разказа на  областния управител  за красотата на Родопите,  за историческите и архитектурни забележителности на град Варна. България има много какво да предложи, имаме много красива природа – планини, море, красиви исторически и културни локации, добрите контакти трябва да продължат да се развиват и двустранните връзки ще стават все по-силни и ползотворни.
По време на срещата беше коментиран още големият брой индийски студенти и младежи, които се изучават в нашите университети , развитието на туризма в условията на пандемия. Областният управител Марио Смърков и Н.ПР.  изразиха готовност да съдействат за утвърждаване и продължаване на отношенията и сътрудничеството в областта на образованието и разширяването на културните връзки. Областният управител представи пред госта двата си основни приоритета – провеждането на честни и прозрачни избори и разширяването на ваксинационния обхват. Г-н Марио Смърков връчи на посланика плакет на областния управител, изобразяващ реплика на фигури от намереното край Варна съкровище с най-старото обработено злато в света, а негово превъзходителство му подари печатни издания, свидетелстващи добрите дългогодишни отношения и близост между българския и  индийския народ. В края на срещата двете страни се разделиха с взаимни благодарности и  благопожелания за здраве и успех в служебните дела. Те изразиха и готовността си за сътрудничество в различни общи проекти и инициативи.

Новини: 15.09.2021г.

15-ти септември  е денят, в  който  българските ученици  прекрачват училищния праг за започване на новата учебна година.  Ден изпълнен с усмивки, ден в който започва изграждането на всеки роден на територията на държавата България.

Уважаеми учители,
Скъпи ученици,
Поздравявам Ви най-сърдечно с началото на новата учебна година!
Първият учебен ден е един от най-тачените и обичани за всеки български гражданин празници. Макар и невписан в официалния календар, това е ден, в който всички заедно празнуваме стремежа към знание, духовност и просвещение.
Обръщам се към Вас, уважаеми учители, с дълбока признателност за Вашия благороден труд.
Благодаря Ви, че водите децата ни с любов и много търпение в необятната вселена на знанието!
Благодаря Ви за отдадеността и отговорността, с които предавате изконните български морални и духовни ценности на Вашите ученици!
Продължавайте да раздавате светлина и надежда на нашите деца, учете ги на мъдрост и доброта. Българското училище има нужда от Вашето разбиране от Вашата подкрепа. Бъдете все така истински и благородни във Вашето призвание!
Мили деца, пристъпвайки прага на Вашето училище поемете с отворено съзнание по дългия и вълнуващ път, водещ към знанието и науката. Обичайте и уважавайте своите учители! Бъдете вдъхновени и упорити, усърдни и амбициозни, съхранете жизнерадостта си, детското любопитство и усмивките си! Мечтайте и следвайте смело мечтите си! 
Нека новата учебна година бъде здрава, успешна и ползотворна за всички, да е изпълнена с прекрасни емоции и удовлетворение от стореното и наученото!
Честит празник и на добър час!

Марио Смърков
Областен управител на  Варнa

Новини: 02.09.2021г.

Във връзка с качен в интернет видеоклип, в който група младежи проникват в основното тяло на Паметника на българо-съветската дружба  е извършена проверка на място от служители на Областна администрация Варна.
Установено е, че всички входове са преградени и достъпът до вътрешността на паметника е ограничен. Изградената система за видеонаблюдение и системата  СОТ  функционират съобразно фабричните им технически характеристики.
След направената съпоставка между входа от видеоклипа и реално съществуващият вход се прави извод, че видеоклипът е сниман много преди месец август 2021г., тъй като ограничителната решетка е монтирана през месец юли 2020г.
Първото сигнално писмо  от Министерство на вътрешните работи, Областна дирекция на МВР- Варна и Второ районно управление Варна за нерегламентиран достъп във вътрешността на Паметника на българо-съветската дружба  е  постъпило в Областна администрация Варна на 18.06.2020г. Взети са мерки за  ограничаване достъпа на външни лица. С цел превенция и предотвратяване на фатални инциденти са монтирани метални  ограждения и решетки на входа на  Паметника на българо-съветската дружба, които са налични и са в изправност към момента на настоящата проверка.
Телефони:| +359 52 688 222 | Факс: +359 52 632 365 | Звено за административно обслужване: +359 52 688 120 | e-office@vn.government.bg |
е-Контакти: governor@vn.government.bg | Официален адрес: www.vn.government.bg |
Адрес: гр. Варна, 9000, ул. "Преслав" № 26, Областна администрация Варна

Работно време на администрацията:
от 09.00ч. до 12.00ч. и от 12.30 до 17.30ч., Работно време на звеното за административно обслужване: от 09.00ч. до 17.30ч. без прекъсване