Областен управител на област
с административен център Варна:

Благомир Коцев

Тел. 052 688 222
Факс. 052 632365
по- подробно.

Новини: 05.05.2022г.

На 4 май 2022г. в Галерия Дом на архитекта д-р арх. Станчо Веков  откри благотворителна изложба в  подкрепа на бежанците от Украйна. На събитието присъстваха областният управител Благомир Коцев, Павел Попов заместник областен управител и Н. Пр. Олег Барановски, Генерален консул на Република Украйна във Варна (2002-2006), Почетен гражданин на град Варна. Тематиката на експозицията включваща 31 графични рисунки обхваща природата, архитектурните паметници и историческите обекти, свързани с втората световна война, която като някакъв зловещ сън се повтаря в XXI век. Н. Пр. Олег Барановски благодари на областния управител за създадената предварителната организация по посрещането и  и настаняване на украинските бежанци, за  оказаната подкрепа и съдействие на множеството държавни институции по въпроси от различно естество -  документи за статута им на пребиваване, осигуряване на медицинска и болнична помощ, на медикаменти и работни места. В своето слово oтец Василий Шаган, бесарабски българин и предстоятел на варненските храмове „Св. Николай“ и „Св. Архангел Михаил“ подчерта ролята на изкуството  и християнските добродетели  в съвременната напрегната политическа обстановка. Проф. д-р арх. Росица Никифорова, председател на Варна Дизайн форум  и  преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ акцентира върху интернационалната общност, създадена благодарение на културните контакти и  ролята на автора на изложбата д-р арх. Станчо Веков.

Новини: 04.05.2022г.

Областният управител на Варна Благомир Коцев участва в работна среща на областните управители от Централна и Североизточна България

Областна администрация  Шумен беше домакин на работна среща на областните управители от Централна и Североизточна България. На нея бяха коментирани текущи проблеми в дейността на областните  администрации с цел  търсене на общи решения по важните теми. Обсъдена беше необходимостта от обща стратегия за имотите държавна собственост, управлявани от областните управители. За този вид собственост е наложително да бъдат приложени конкретни мерки с оглед нейното недобро състояние и невъзможност да бъдат поддържани тези обекти със собствени средства на администрациите. Акцент в дискусията беше прилагането на общ подход за създаване на проектна готовност на областните администрации за кандидатстване с проектни предложения по програми с мерки за енергийна ефективност. За целта е важно да бъде осигурено финансиране и да се организира в най-кратки срокове извършване на енергийни одити и разработване на технически проекти и количествено-стойностни сметки за реализиране на проекти за енергийна ефективност на сгради държавна собственост под управление на областните управители. Областните управители коментираха и актуални проблеми във ВиК сектора. Коментирана беше идеята за обновяване и събиране в единен регистър на информацията за ВиК системите и водоизточниците за постигане на ефикасност при управлението на сектора. Подробно поставените проблеми ще бъдат обсъдени на втора експертна работна среща.    

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с недостатъчните средства за почистването на речните легла извън границите на урбанизирана територия, подобряване на координацията с териториалните структури на държавната администрация, оптимизиране работата на областните комисии по безопасност на движението по пътищата.

 

Обръщение: 21.04.2022г.

Уважаеми съграждани, жители и гости на област Варна,
Великден е празник , който връща вярата в доброто, в чудото, вярата в хората и християнските ценности. Христос възкресе за всички нас, за да бъде животът ни пълен с радостни мигове и нови надежди.  
В навечерието на най-светлия християнски празник- Възкресение Христово, отправям към вас най-сърдечни пожелания за мир, спокойствие и разбирателство във всеки дом. Нека този ден изпълни сърцата  с любов,  радост и надежда, а бъдещето с достойни дела, всеотдайност и сила за нови успехи.   Нека с обич и вяра, с воля и упоритост да работим за един по-добър свят, по-добър живот за нас и нашите деца. Да бъдем по-добри, по-мъдри, по-милосърдни.  Да не губим надежда и да съхраним съзидателната сила на доброто, да даряваме обич на своите ближни и да си помагаме, да бъдем съпричастни и да се подкрепяме с думи и дела. Да благодарим от сърце за това, което имаме, да уважаваме българските и християнски традиции, да съхраним човешкото в себе си и се възкресят мечтите на всеки един от нас.
Нека великият християнски празник да донесе здраве, мир и благодат за вас и вашите семейства. Пожелавам от сърце да посрещнете с отворени сърца и с чисти помисли възраждането на Спасителя - свят символ за християните от цял свят.
Бъдете благословени със здраве, любов и надежда!
Пожелавам Ви светли и мирни великденски празници!
С уважение и честит празник!

Благомир Коцев, управител на Варненска област
Телефони:| +359 52 688 222 | Факс: +359 52 632 365 | Звено за административно обслужване: +359 52 688 120 | e-office@vn.government.bg |
е-Контакти: governor@vn.government.bg | Официален адрес: www.vn.government.bg |
Адрес: гр. Варна, 9000, ул. "Преслав" № 26, Областна администрация Варна

Работно време на администрацията:
от 09.00ч. до 12.00ч. и от 12.30 до 17.30ч., Работно време на център за административно обслужване: от 09.00ч. до 17.30ч. без прекъсване