Областен управител на област
с административен център Варна:

Марио Смърков

Тел. 052 688 222
Факс. 052 632365
по- подробно.

Новини: 17.06.2021г.

Областният управител на Варненска област г-н Марио Смърков се срещна с посланика на Кралство Испания у нас

Областният управител на Варненска област г-н Марио Смърков прие днес (17.06.2021) посланика на Кралство Испания у нас Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата.
Това е първото посещение във Варна на дипломата, чийто мандат в България започна през 2019 година. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на връзките и контактите на испански компании с фирми и организации от варненския регион в областите: води, т.нар. „умни градове“ (smart cities), чиста енергия, туризъм, транспорт.
Посланикът бе придружен от търговско-икономическия съветник на мисията в София – Роберто Руис Антолин. Той представи предстоящите събития, които испанското посолство у нас организира, като сред тях е форум, посветен на създаването на „умни градове“ с възможност за директни срещи на български и испански общини и компании, като анонсира и намерения за инвестиции в тази област.
Варна е един от центровете на вътрешната миграция у нас и това я прави атрактивно място за инвеститорите, посочи областният управител. Той подчерта, че обявената от правителството политика на откритост, позрачност и предимство за местната инициатива са добра почва за активно развитие на търговско-икономическите отношения между испански инвеститори и българските региони.
По време на срещата беше коментиран още големият брой младежи, които изучават испански език в България и идеята да се възобнови възможността за изучаването му още от началните класове. В отговор на проявен интерес от негово превъзходителство, Областният управител представи пред госта двата си основни приоритета – провеждането на честни и прозрачни избори и разширяването на ваксинационния обхват. 
Г-н Смърков и Негово превъзходителство Алехандро Поланко обсъдиха близки въпроси за двете държави като развитието на туризма в условията на пандемия, миграцията, разширяването на културните връзки.
Вчера в сградата на Държавния архив във Варна беше открита изложба, посветена на 110 - годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа”. Според архивите, първото почетно консулство на Испания у нас е създадено точно във Варна и то още през 1860-та година.

Г-н Марио Смърков връчи на посланика плакет на областния управител, изобразяващ реплика на фигури от намереното край Варна съкровище с най-старото обработено злато в света, а негово превъзходителство Алехандро Поланко му подари печатни издания, свидетелстващи добрите дългогодишните отношения и близост между българския и испанския народ.

Новини: 16.06.2021г.

Заместник -областният управител Георги Георгиев присъства на церемония за награждаване на изявени медици от Варна

Заместник-областният управител на Варненска област Георги Георгиев присъства на церемония под наслов „На медиците с любов“, където на 15 юни голям търговски център във Варна връчи своите награди на изявени медици от морския град, които повече от година са на първа линия в борбата срещу пандемията от COVID-19. 
Г-н Георгиев връчи на домакините поздравителен адрес от името на областния управител Марио Смърков. В него се изразява благодарност за навременната и важна инициатива, насочена към варненските медици, както и всички други жестове, които търговският център направи за града в изпълните с предизвикателства месеци. „В тези трудни за цялото общество и за бизнеса времена проявата на социална отговорност е още по-ценна“, се казва още в посланието.
Наградените медици са представители на основните здравни заведения, където бяха разкрити Covid отделения. Те получиха самолетни екскурзии в четиризвездни хотели в два от най-красивите градове на Европа – Париж и Милано. 
Отличените са д-р Севда Милева-Михайлова, специалист по инфекциозни болести в Covid отделение на МБАЛ към Военномедицинската академия във Варна, която ще пътува до Милано, проф. д-р Христо Цеков, д.м.н., специалист по вътрешни болести, кардиология и пулмология в Клиника по вътрешни болести на МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, който ще пътува до Милано, доц. д-р Диана Радкова, д.м., ръководител направление „Инфекциозни болести“ и началник на Втора клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, която ще пътува до Париж, и Цветелина Михайлова, старша сестра на Covid отделение в СБАЛОЗ “Д-р Марко Антонов Марков“ – Варна.
Две колективни награди бяха връчени на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Варна и на лаборатория в града. Те получиха почетния знак на търговския център – статуетката „Флора“ и ваучер на стойност 300 лв. Наградите приеха директорът на РЗИ – Варна, Дочка Михайлова и управителят на лабораторията Снежан Снегаров. Междувременно в МОЛ-а продължава да работи разкритият от РЗИ – Варна, временен Ваксинационен център, в който се предлагат всички одобрени ваксини срещу Covid-19.

Новини: 02.05.2021г.

Областният управител на Варна отдаде почит пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Областният управител на Варна Марио Смърков и неговите заместници Силвия Александрова и Георги Георгиев поднесоха днес венец пред паметника на Христо Ботев и се преклониха пред паметта на поета-революционер.
В деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България да сведем глави пред подвига им и да си припомним думите на Ботев, че „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“, каза г-н Смърков.
Във връзка с въведените противоепидемични мерки, поднасянето на венци и цветя по повод 145-ата годишнина от подвига на великия българин и неговата чета не беше организирано, а самостоятелно от институции, организации и граждани.


Телефони:| +359 52 688 222 | Факс: +359 52 632 365 | Звено за административно обслужване: +359 52 688 120 | e-office@vn.government.bg |
е-Контакти: governor@vn.government.bg | Официален адрес: www.vn.government.bg |
Адрес: гр. Варна, 9000, ул. "Преслав" № 26, Областна администрация Варна

Работно време на администрацията:
от 09.00ч. до 12.00ч. и от 12.30 до 17.30ч., Работно време на звеното за административно обслужване: от 09.00ч. до 17.30ч. без прекъсване